PARTEA 9: STANDARD DE COMERCIALIZARE PENTRU STRUGURII DE MASĂDEFINIȚIA PRODUSULUI
Prezentul standard reglementează strugurii de masă din soiurile (cultivarele) provenite din Vitis vinifera L., destinațilivrării în stare proaspătă către consumatori, strugurii de masă pentru prelucrare industrială fiind excluși. DISPOZIȚII PRIVIND CALITATEA
Standardul are ca obiect definirea calităților pe care trebuie să le prezinte strugurii de masă după condiționare șiambalare. Cerințe minime
La toate categoriile, ținând seama de dispozițiile speciale prevăzute pentru fiecare categorie și de toleranțeleadmise, ciorchinii și boabele trebuie să fie:
sănătoase (se exclud produsele atinse de putregai sau cu alterări din cauza cărora devin improprii pentruconsum);
curate, practic fără materii străine vizibile;
Pigmentarea datorată soarelui nu constituie un defect.
Ciorchinii trebuie să fie culeși cu grijă.
Sucul de struguri trebuie să aibă un indice refractometric care să corespundă cel puțin cu:
12o Brix pentru soiurile Alphonse Lavallée, Cardinal și Victoria;
13o Brix pentru toate celelalte soiuri cu sâmburi;
14o Brix pentru toate soiurile fără sâmburi.
În plus, toate soiurile trebuie să prezinte un raport zahăr-aciditate satisfăcător.
Dezvoltarea și starea strugurilor de masă trebuie să le permită:
să reziste la transport și manipulare și
să ajungă în stare satisfăcătoare la locul de destinație. Clasificare
Strugurii de masă fac obiectul unei clasificări în trei categorii definite mai jos.
Strugurii de masă clasificați în această categorie trebuie să fie de calitate superioară. Ciorchinii trebuie săaibă forma, dezvoltarea și culoarea tipice soiului, ținând seama de zona de producție, și să nu aibă niciundefect. Boabele trebuie să fie tari, bine prinse de ciorchine, repartizate uniform pe ciorchine și practicacoperite cu pelicula de ceară.
Strugurii de masă clasificați în această categorie trebuie să fie de bună calitate. Ciorchinii trebuie să aibăforma, dezvoltarea și culoarea tipice soiului, ținând seama de zona de producție. Boabele trebuie să fie tari,bine prinse de ciorchine și, pe cât posibil, acoperite cu pelicula de ceară. Repartizarea boabelor peciorchine poate fi totuși mai puțin uniformă decât la categoria «Extra».
Sunt permise următoarele defecte ușoare cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general alprodusului, calitatea, păstrarea și prezentarea acestuia în ambalaj:
ușoare arsuri din cauza soarelui care nu afectează decât epiderma.
Această categorie cuprinde strugurii de masă care nu pot fi clasificați în categoriile superioare, darcorespund caracteristicilor minime definite mai sus.
Ciorchinii pot prezenta ușoare defecte de formă, de dezvoltare și de culoare, cu condiția să nu fiemodificate caracteristicile esențiale ale soiului, ținând seama de zona de producție.
Boabele trebuie să fie tari și bine prinse de ciorchine și, pe cât posibil, acoperite cu pelicula de ceară. Repartizarea pe ciorchine poate fi mai puțin uniformă decât la categoria I.
Boabele pot prezenta următoarele defecte, cu condiția să își păstreze caracteristicile esențiale în ceea ceprivește calitatea, păstrarea și prezentarea:
ușoare arsuri pe epidermă, din cauza soarelui;
DISPOZIȚII PRIVIND CALIBRAREA
Calibrarea este determinată de greutatea ciorchinelui.
Următoarele cerințe minime în materie de calibrare în cazul ciorchinilor sunt prevăzute pentru strugurii de masăcultivați în seră și pentru strugurii cultivați pe câmp, respectiv soiurile cu boabe mari sau mici:
DISPOZIȚII PRIVIND TOLERANȚELE
La fiecare colet sunt premise toleranțe cu privire la calitate și calibru, pentru produsele care nu îndeplinesc cerințelecategoriei indicate. Toleranțe de calitate
5 % din greutatea ciorchinilor care nu îndeplinesc cerințele categoriei, dar le întrunesc pe cele alecategoriei I sau, în mod excepțional, se încadrează în toleranțele pentru acea categorie.
10 % din greutatea ciorchinilor care nu îndeplinesc cerințele categoriei, dar le întrunesc pe cele alecategoriei II sau, în mod excepțional, se încadrează în toleranțele pentru acea categorie.
10 % din greutatea ciorchinilor care nu îndeplinesc cerințele categoriei și nici cerințele minime, cuexcepția produselor atinse de putreziciune sau de orice altă alterare care le face improprii consumului. Toleranțe de calibru Categoria «Extra» și categoria I
10 % din greutatea ciorchinilor care nu îndeplinesc cerințele în materie de calibrare ale categoriei, dar leîntrunesc pe cele ale categoriei imediat inferioare.
10 % din greutatea ciorchinilor care nu îndeplinesc cerințele în materie de calibrare ale categoriei, dar cu ogreutate de cel puțin 75 g.
Fiecare ambalaj destinat vânzării către consumatori, care nu depășește greutatea netă de 1 kg poateconține un ciorchine cântărind mai puțin de 75 g pentru adaptarea greutății, cu condiția ca ciorchinele săîndeplinească toate celelalte cerințe ale categoriei indicate. DISPOZIȚII PRIVIND PREZENTAREA Omogenitate
Fiecare colet trebuie să aibă un conținut omogen și să nu cuprindă decât ciorchini de aceeași origine, soi, calitateși grad de maturitate.
În cazul strugurilor ambalați în colete mici destinate vânzării către consumatori, având o greutate netă demaximum 1 kg, nu este necesară omogenitatea în ceea ce privește soiul și originea.
În ceea ce privește categoria «Extra», ciorchinii trebuie să aibă o culoare și un calibru mai mult sau mai puținidentice.
Includerea în fiecare colet a unor ciorchini de culori diferite în scopuri decorative este permisă în cazul soiuluiChasselas.
Partea vizibilă a conținutului coletului trebuie să fie reprezentativă pentru întregul conținut. Ambalare
Strugurii de masă trebuie ambalați astfel încât să se asigure o protecție adecvată a produsului.
În cazul categoriei «Extra», ciorchinii trebuie să fie ambalați într-un singur strat.
Materialele folosite în interiorul coletului trebuie să fie noi, curate și de o calitate care să nu producă deteriorăriexterioare sau interioare ale produsului. Utilizarea materialelor, în special a hârtiei sau a timbrelor care conținspecificații comerciale, este permisă cu condiția ca imprimarea sau etichetarea să fi fost făcută cu cerneală sauadeziv netoxice.
Coletele nu trebuie să conțină materii străine, cu excepția cazului când este vorba de o prezentare specialăconținând un fragment de mlădiță atașată de crenguța ciorchinelui și care nu depășește 5 cm în lungime.
Etichetele aplicate individual pe produse trebuie ca, atunci când sunt dezlipite, să nu lase urme vizibile de clei,nici defecte pe epidermă. DISPOZIȚII PRIVIND MARCAJUL
Fiecare colet trebuie să poarte următoarele detalii, în litere grupate pe aceeași parte, marcajul fiind lizibil, imposibil deșters și vizibil din exterior:
Identificare
Numele și adresa ambalatorului și/sau expeditorului
pentru toate ambalajele, cu excepția preambalajelor, de codul reprezentând ambalatorul și/sau expeditoruleliberat sau recunoscut de un organism oficial, precedat de mențiunea «Ambalator și/sau expeditor» sau oabreviere echivalentă;
doar pentru coletele pre-ambalate, cu numele și adresa unui vânzător stabilit în Comunitatea Europeană,indicat în strânsă legătură cu referința «Ambalat pentru:» sau o mențiune echivalentă. În acest caz,etichetarea trebuie, de asemenea, să conțină un cod care corespunde ambalatorului și/sau expeditorului. Vânzătorul furnizează orice informații considerate necesare de organismele de control privindsemnificația acestui cod. Natura produsului
«Struguri de masă», în cazul în care conținutul nu este vizibil din exterior;
Numele soiului sau, dacă este cazul, al soiurilor;
«Cultivați în seră», după caz. Originea produsului
Țara de origine sau, dacă este cazul, țările de origine și, eventual, regiunea de producție sau denumirea zonei lanivel național, regional sau local. Caracteristici comerciale Marcajul de control oficial (opțional)
Nu este necesar să se menționeze pe colete indicațiile prevăzute la primul paragraf atunci când coletele conținambalaje pentru comercializare, vizibile din exterior și pe care figurează indicațiile respective. Aceste colete nu trebuiesă aibă marcaje care să inducă în eroare. Atunci când aceste colete sunt așezate pe paleți, aceste indicații trebuie săfigureze pe o fișă plasată vizibil cel puțin pe două din fațetele paletului. Listă exhaustivă a soiurilor cu boabe mici
Chasselas doré, Fendant, Franceset, Franceseta, Gutedel, Krachgutedel, White van der
Chelva de Cebreros, Guareña, Mantuo, Villanueva
Abbondanza, St Jeannet, Trionfo dell'Esposizione, Verdal, Trionfo di Gerusalemme
Angevine, Angevine Oberlin, Madeleine Angevine Oberlin, Republicain
Black Muscat, Hambro, Hamburg, Hamburski Misket, Muscat d'Hambourg, MoscatoPreto
Black Malvoisie, Cinsaut, Cinsault, Ottavianello, Sinso
Bianco di Foster, Foster's white, Sicilien
Càbski Biser, Julski muskat, Muscat Julius, Perle de Csaba
Aetonychi aspro, Coretto, Cornichon blanc, Rish Baba, Sperone di gallo, Teta di vacca
Bermestia nera, Pergola rossa, Pergolese di Tivoli
Königin der Weingärten, Muskat Szölöskertek Kizalyneja, Szölöskertek Kizalyneh,
Rasaki ourgarias, Regina Villoz, Reina de las Viñas, Reine des Vignes, I. Mathiasz 140,Queen of the Vineyards
Bidaneh, Kishmich, Kis Mis, Sultan, Sultana, Sultani, Cekirdesksiz, Sultanina bianca,
Sultaniye, Thompson Seedless and mutations
Planta Mula, Rucial de Mula, Valenci negro
Website: http://www.sd45.bc.ca/bowen/Index.htmprofessional development day of the year. We spent a very Principal’s Message productive day together in collaborative planning andcoordination to get the year underway smoothly. We areworking on a number of new initiatives and strategies toWelcome back to a new school year! Every one seems trulypromote the achievement of our school’s strat
A. Refereed Papers: 1. Chih-Hung Guo, Guoo-Shyng W. Hsu, Li-Yun Lin, Yun-Hsin Wang, Chia-Yeh Lin and Maw-Sheng Yeh. (2007) Effect of aluminum on selenium metabolism in mouse brain. (manuscript in preparation) ( 2. Yeh, Maw-Sheng, Lin, Chia-Yeh, and Ko, Wang-Sheng. (2007) Pilot study of a combination therapy with INF-α-2a, ribavirin and Cordyceps sinensis in patients with chroni