Arwentorna.hu

PCOS – polycysztas ovarium syndroma
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) az életmód által aktivált és kiváltott
genetikai érzékenységeken alapuló komplex és rendhagyó női nemi működés, amely
manifesztációjának megfelelően képes szervi és nem szervi tüneteket adni (Németh
Tünde, 2009.).
Orvosilag nem gyógyítható betegség, ennek szellemében:

Megfelelő kezelése összetett feladat. Figyelemmel kell lenni a kiváltó okokra,
tünetekre, mivel ez gyakran eltérő lehet.
JÓ gyakorlat a gyógyításban
- mivel a betegek 50-70 %-a inzulinrezisztens az OGTT 0, 30, 60, 90 és 120
percnél történő vérvételből származó cukor és inzulin párok megfelelő kiértékelése. - a reproduktív kor referencia értékei: cukor szintek: 3,3-5,5 mmol/L között, az éhgyomri nem érheti el az 5,3
mmol/L-t, de már nem jó, ha 5 mmol/L fölött van a cukor szint,
inzulin szintek: 2,6-15 mIU/L között (csak 10 % tűréshatár van a felső
referencia értéknél).
DE el kell végezni a cukor és inzulin azonos időben levett aránypároknak
és különböző időben vett csak cukor és csak inzulin szintek egymáshoz
is viszonyított megfelelő kiértékelését!!!
Megfelelően kiszámolt HOMA indexet is használhatjuk!!!

- megfelelő anamnézis felvétel, az összes tünet teljes figyelembevétele, - egyéb a betegséggel összefüggő tünetek és a ciklushoz alkalmazkodó - a hormonvérvétel 20-25. nap közötti, de ciklusnak megfelelő; továbbá ezen eredmények összehasonlítása 2-4. napi és a középidős hormon vérvétel eredményeivel (hormonok: FSH, LH, ösztradiol, progeszteron, tesztoszteron, prolaktin, TSH), - esetleges pajzsmirigy diszfunkció teljes kivizsgálása vagy kizárása (hormon és - szabad tesztoszteron mérése vagy emellett a szabad tesztoszteron index számítása, illetve kötött tesztoszteron mérése, - SHGB és AMH szint mérése, - teljes vérkép és teljes körű vizsgálat a májfunkciók, lipid, és koleszterin szintek - gyógyító, intenzív erőkifejtést igényelő minőségi kidolgozott és nőkre adaptált mozgásterápia, pl. ARWEN torna ajánlása, amely megfelelő anyagcsere, hormon és immunológiai, azaz gyógyult és természetes termékenységi állapotot eredményez, - megfelelően kevert típusú vagy váltakozó intenzitású mozgáselemek, javaslat - napi 3x-i egyénre szabott hagyományos (makrobiotikus) étkezés a túlzott inzulinkiáramlás visszafogására – mivel hipoösztrogén és csökkentett egyszerű cukor tartalmú, amely felszívódásánál fogva alacsony glikémiás indexű tápanyagokat tartalmaz, megelőzi a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, csökkenti a hiperandrogén állapotot, a termékenység visszaállását támogatja, segíti rendeződni a rosszirányba eltérő hormonszinteket, teljesen normalizálja pl. az acnés bőr elváltozásait stb., - a szervezet vitamin és ásványi anyag dehidratációjának megállítása és - a komplex és helyes életmódváltás elősegítése, támogatása – példamutatás és konstruktív pedagógia alkalmazása.
ROSSZ gyakorlat a gyógyításban
- az OGTT 0, 30, 60, 90 és 120 percnél történő vérvételből származó cukor és inzulin párok nem megfelelő kiértékelése és a félretájékoztatás, nagyon gyakori hiba. - metformin származék (inzulinérzékenyítő szer) felírása, mivel a pontos hatásmechanizmusa a mai napig ismeretlen, rövidebb és hosszabb szedése máj funkcióit károsítja, a 2. típusú diabéteszt alakíthatja ki, illetve a genetikai érzékenységeket fokozza (pl. korai menupausát indukálhatja). - cukorbetegség előtti állapotban lévő hölgyeknek szintetikus szteroid tartalmú fogamzásgátló és hormon származékok vagy egyéb szteroid vagy hormon tartalmú gyűrűk, kúpok, orrspray-ek, tabletták, krémek ajánlása és felírása, esetleg használata (természetesen, ha nem nézik meg a torzult cukorháztartást, vagy rosszul értékelik ki a leletet; akkor gyakori hiba). - metformin és hormonszármazékok felírása kivizsgálás nélkül, bevett szokásként, mert ettől válnak végleg beteggé a kisebb tünetekkel rendelkező hölgyek, - ugyanilyen nagy probléma a hiperandrogén állapot kezelése gyógyszerekkel, - termékenységi problémák esetében bármilyen hormonkészítmény felírása minden kivizsgálás nélkül bevett szokás alapján, - termékenységi problémák esetén a felesleges műtéti vagy műtéti diagnosztikus, feltáró beavatkozások, - grammhoz kötött napi 5x-i étkezés, továbbá a genetikai érzékenységnek megfelelően (pl. ha magas a koleszterint szint) és az egyszerű cukortartalom, figyelembevétele nélküli alacsony glikémiás indexű élelmiszere ajánlása, - aerob mozgásformák forszírozása és javaslata, - a betegségek teljes feltérképezése nélküli IVF vagy egyéb asszisztált reprodukciós eljárások, még akkor is, ha férjnél vagy a partnernél vannak a gondok a valamilyen oknál fogva rossz spermaképpel. A rossz spermakép alapja is 95-98 %-ban a rossz cukorháztartás, azaz az inzulinrezisztencia, következményes hiperinzulinémia, - az életmód váltás jelentőségének lekicsinylése pejoratív kijelentések hangsúlyozása közben – az ilyen típusú saját személyes véleményt nem szabad feltárni.

Source: http://www.arwentorna.hu/PCOSAL.pdf

Final iverna gardens montessori - parent letter 180509.doc

Letter to all Parents, Guardians and Staff, Iverna Gardens Montessori St Nursery 18th May 2009 Dear Parent, Guardian and Staff The Health Protection Agency (HPA) has informed the School that a pupil attending the afternoon class at the Iverna Gardens Montessori has been confirmed as having influenza type H1N1 (also known as ‘Swine Flu’). The pupil has a mild illness, is receiving the

Microsoft word - applications_are_invited1-_for_sc-st.doc

Phone : 2220752, 2220298 Fax : (0542) 2220317 Kashi Gomti Samyut Gramin Bank (Sponsored by Union Bank of India)Head Office :C 19/40, Faatman Road, Sigra, Varanasi-221002APPLICATIONS ARE INVITED FROM INDIAN CITIZENS DOMECILE OF UTTAR PRADESH FOR FOLLOWING POSTS IN THE OFFICERS GROUP-"A" & OFFICE ASSISTANT -GROUP- "B" UNDER SPECIAL PAY SCALE & EMOLUMENTS : POST CODE-1:

Copyright © 2008-2018 All About Drugs